Flytta till Bornholm
På Bornholm kan du leva det goda livet fritt från stress. Det finns möjlighet till fantastiska natur- och kulturupplevelser. Och skulle du sakna storstaden så är du i Köpenhamn på bara två och en halv timme. De senaste åren har fler flyttat till ön än från ön. Många väljer den rofyllda livsstilen som ön har att erbjuda. Ön har en sällan skådad geologisk rikedom med en växlande natur. Sägnen säger att ön skapades av de vackraste resterna som Gud hade kvar efter att ha skapat Skandinavien. Sommaren är lång och höstarna är milda vilket möjliggör för odling av exotiska växter.
Ekonomin växer snabbt och ännu går det att få tag på hus på Bornholm till ett i jämförelse mycket lågt pris. Det finns goda möjligheter till jobb på ön då det de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar. Nyföretagandet på ön är blomstrande.
Öns storlek gör det möjligt att snabbt ta sig fram på ön. Som längst behöver man räkna med 40 minuters bilfärd. Parkeringsförhållandena på Bornholm är oftast bra och dessutom är för det mesta parkering gratis.
Det finns speciella inflyttningsambassadörer som jobbar ideellt på ön och som du kan kontakta. Läs mer om detta här
Det finns även inflyttningsguiden Louise Kiel som kan svara på frågor om jobb, boende, skolor och pendling.
Telefon: + 45 8818 4134
E-mail: lk@bornholm.biz
Arbete och utbildning
Att arbeta på BornholmArbetslösheten på Bornholm har stigit i likhet med resten av Danmark men ön har den lägsta arbetslösheten på 10 år. Det finns arbete inom många attraktiva branscher. Öns viktigaste branscher är jordbruk, fiskeri, turism och stenindustri. Inom de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar och därför satsar kommunen Bornholms Regionkommune på större inflyttning till ön.
Majoriteten av bornholmarna arbetar inom handel- och tjänstesektorn eller den offentliga sektorn. Fiskeindustrin har varit på tillbakagång på grund av minskade kvoter och även jordbruket har fått färre arbetstillfällen. Däremot har allt fler fått jobb inom turism, bygge, sten- och glasindustrin samt järn- och metallindustrin. Det har också vuxit fram små livsmedelsproducenter och kreativa verksamheter.
Bornholm välkomnar egna företagare och de som vill ta över verksamheter vid generationsskiftet. De senaste åren har ön sett en stor ökning av nystartade verksamheter. Årligen startas nästan 300 verksamheter och det handlar ofta om kreativt arbete inom design, kommunikation och konsthantverk. Det finns hjälp att få via företagsrådgivare.
Grundskolor och vidareutbildning
Bornholm har tio grundskolor, sex privatskolor och två efterskoler (internatskolor). I Rønne finns Bornholms Gymnasium och Bornholms Erhvervsskole med ungefär 700 elever vardera. Det finns vidareutbildningar inom ekonomi, turism, sjukvård, pedagogik, textil, glas och keramik.
Bornholm har Danmarks enda Glas- och keramikskola vilket bidrar till att det finns många keramiker på ön. Center for Regional og Turismeforskning (CRT) har startat det nya programmet Master i Oplevelsesledelse som är en utbildning inom ledarskap och upplevelseindustri.
Kultur- och föreningsliv
Kulturlivet på Bornholm erbjuder både bredd och mångfald. På ön finns konstnärer inom bland annat keramik, glasblåsning och målning. För intresserade finns möjlighet att delta i amatörteatrarna, körerna, filmskapande eller historiekurserna. Gå på konsert i Musikhuzet i Rønne eller se en föreställning på Rønne Theater. Utöver detta finns evenemang, föreläsningar, kvällskurser och bibliotek.
Bornholm håller också ett antal festivaler per år som Aid-konsert på Hammershus, Allinge Jazz Festival och Medieval Festival. På sommaren hålls hamnfester, konserter och andra kulturengagemang.
Under vintern kan du engagera dig i Bornholms kultur- och föreningsverksamheter. Bornholm har ett rikt utbud för sport och idrottsintresserade. Välj mellan exempelvis bollsporter simning, golf, dans, cykling, klättring eller dykning. Läs mer om föreningar på brk.dk
Huspriser och mäklare
På Bornholm får du mycket hus för pengarna. Priset per kvadratmeter är lågt. Det finns boende för alla smaker- vad sägs om ett radhus i Rønne, en lägenhet vid havet i Allinge eller en tom gård på landet med enorm utvecklingspotential. Majoriteten av bornholmarna bor i egna hus men det finns givetvis också möjligheter att hyra bostad på ön eller att låta bygga drömhuset. Städerna är utbredda och husen är mycket välskötta.
Priserna per kvadratmeter är betydligt lägre än i regionen runt Köpenhamn. Du kan räkna med att få nästan tre gånger så mycket för pengarna på Bornholm. För att få köpa fritidshus på Bornholm krävs dock boligplikt, det vill säga att du även måste ha din permanenta bostad i Danmark. Om du är utländsk medborgare får du inte köpa fritidshus i Danmark.
Fastighetsmäklare
Kontakta öns nio olika mäklarfirmor för mer information om lediga fastigheter. Det finns mäklarkontor runt om på ön.
Du kan redan nu börja leta bostad via boligsiden.dk